Heupartrose

Bij artrose van de heup raakt het kraakbeen van het heupgewricht beschadigd, waardoor de heup minder soepel gaat bewegen en stijf word. Heupartrose wordt ook wel slijtage van de heup genoemd. De klachten worden vaak gerelateerd aan ouderdom, maar heupartrose kan ook ontstaan ten gevolge van een ongeval of bij standsafwijkingen zoals heupdysplasie.

 

heupklachten.jpg

Klachten

De klachten die vaak bij heupartrose onstaan zijn:

Behandeling

De beschadiging van het kraakbeen die bij artrose optreedt is niet meer terug te draaien. De fysiotherapie zal dan ook voornamelijk gericht zijn op het verminderen van de klachten en beperkingen. Zo kunnen er mobilisatietechnieken worden toegepast om de heup soepeler te maken of krachttraining om de heup sterker te maken. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren met betrekking tot uw dagelijkse activiteiten.

Totale heupprothese

Bij verregaande heupartrose of na een heupfractuur kan een totale heupprothese ofwel nieuwe heup worden geplaatst. Bij een totale heupprothese worden zowel de heupkom en de heupkop vervangen door een prothese

Klachten

Omdat het plaatsen van een totale heupprothese een grote operatie is zult u in eerste instantie veel klachten ervaren, zoals: zwelling en/of blauwverkleuring rond de heup en in het gehele been, stijfheid van de heup, pijnklachten in de heup en het gehele been en moeite met opstaan en lopen. Ook mag u de eerste 6 weken na de operatie niet bukken, niet op de zij of buik slapen en vaak ook niet volledig steun nemen op het been.

Behandeling

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit het aanleren van het looppatroon met krukken of rollator, spierversterkende oefeningen en oefeningen die de soepelheid van de heup bevorderen. Vervolgens zal geleidelijk afgebouwd worden met de krukken of rollator en zult u dingen gaan oefenen zoals bijvoorbeeld traplopen. De revalidatie na een totale heupprothese duurt 3 tot 6 maanden.

Liesklachten

Liesklachten is een verzamelnaam voor verschillende soorten klachten in het liesgebied. De meest voorkomende liesklachten zijn liesklachten vanuit de adductoren. De adductoren zijn de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen, waarmee je je ene been naar je andere been toe beweegt of daar voorlangs (denk bijvoorbeeld aan een voetballer die een bal trapt).

Andere liesklachten zijn pijnklachten vanuit de iliopsoas (een heffer van het bovenbeen), een liesbreuk, pijnklachten vanuit het schaambeen, of pijnklachten vanuit het heupgewricht.

Klachten

Bij een liesblessure vanuit de adductoren heb je pijn in de lies, voornamelijk bij het aanspannen van de spieren, drukgevoeligheid aan de binnenzijde van het bovenbeen, pijn bij of na sporten en soms ook verminderde kracht in de spieren

Behandeling

De behandeling zal voornamelijk uit oefentherapie bestaan uit oefentherapie om de geblesseerde spieren te versterken, advisering over het hervatten van de sport- of werkbelasting en zo nodig mobilisatietechnieken om de heup of rug soepeler te maken.

Hamstringklachten

De hamstrings zijn 3 spieren aan de achterzijde van het bovenbeen die zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup.

Hamstringklachten ontstaan vaak acuut, soms als gevolg van een overrekking maar vaker nog door een te grote kracht op de hamstring tijdens bijvoorbeeld een sprint.

Hierbij kan er een scheur in de hamstring ontstaan.

Klachten

De klachten die ontstaan bij hamstringletsel zijn:

Behandeling

De behandeling bestaat voornamelijk uit krachttraining van de hamstrings, eventueel aangevuld met het losmaken van de heup of de rug. Ook geeft de fysiotherapeut u advies over wanneer en hoe u uw sport weer kunt hervatten.